Kuchnia

ciasteczka, rogaliki,drożdżówki itp...

Róże karnawałowe



Składnik:

4 żółtka
20 gramów cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
około 250 gramów mąki pszennej*
2-3 pełne łyżki kwaśnej śmietany (w UK creme fraiche)
20 gramów masła
około pół kieliszka wódki/spirytusu lub octu
marmolada/dżem/wiśnie kandyzowane
olej (minimum litr) lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania


* mąka mące nie jest równa, więc może się zdarzyć, że będzie jej potrzeba ciut więcej lub mniej

Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników.
2. Rozwałkuj ciasto (bardzo cienko) na oprószonej mąką stolnicy.
3. Wytnij koła w trzech rozmiarach.



4. Każde z kół natnij w 4 miejscach.



5. Ułóż na sobie 3 koła; zaczynając od największego. Zrób wgłębienie na środku róży.



6. Smaż na rozgrzanym oleju - gotowe ciastka będą złotawe. U mnie w domu do oleju wrzuca się jeszcze kawałki kartofli i po ich usmażeniu wymienia się na świeże. Ponoć zapobiega to wchłanianiu się zbyt dużej ilości tłuszczu w ciastka. Tak robiły moja babcia i mama, więc trzymam się tradycji.
7. Gotowe róże przełóż na papierowe ręczniczki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
8. Zimne podawaj posypane cukrem pudrem i z odrobiną dżemu/wiśnią kandyzowaną we wgłębieniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation