Książka

Reading Corner

“Mokka”- najlepsze ciasto kawowe

na biszkopt:

3 jajka + szczypta soli

1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

100 g cukru

30 g gorzkiego kakao

75 g mąki tortowej

na masę budyniową:

3 szklanki mleka

200 g masła

3 łyżki cukru

2 budynie o smaku karmelu lub toffi bez cukru*

*Jeżeli nie uda się Wam kupić takich budyniów, można użyć zwykłych śmietankowych i dodać do nich 2 łyżki kawy rozpuszczalnej :)

na masę śmietankowo-kawową:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

1 łyżka kawy mielonej- można pominąć, ale lepiej dodać ;)

1/3 szklanki wrzątku

2 łyżki żelatyny

750 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)

3 łyżki cukru pudru

+ 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady





Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Dokładnie oddzielone białka od żółtek umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (ale nie przebić białek). Strużką wsypywać cukier wymieszany z kawą rozpuszczalną w proszku, cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Do piany przesiać przez sitko kakao z mąką i wymieszać delikatnie, ale dokładnie całość. Ja to robię wyłączonym mikserem. Przełożyć pianę do blaszki, wyrównać. Piec przez około 20 minut. Wyjąć, upuścić biszkopt (razem z blaszką) dwukrotnie z wysokości około 30 cm na przygotowaną deskę- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

Przygotować masę budyniową. W rondelku umieścić 2 szklanki mleka oraz pokrojone na kawałki masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, następnie doprowadzić do wrzenia.

W międzyczasie w innym naczyniu wymieszać dokładnie pozostałą jedną szklankę mleka razem z cukrem, proszkiem budyniowym (i kawą jeżeli użyjemy budyniów śmietankowych).

Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć wlać do niego mieszankę budyniową cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną (by nie zrobiły się grudki). Odrazu przelać gorącą masę na biszkopt i wyrównać- masa szybko gęstnieje dlatego trzeba się sprężać ;). Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę śmietankową. Zagotować wodę, odmierzyć 1/3 szklanki wrzątku, wsypać kawę rozpuszczalną oraz żelatynę i energicznie mieszać, aż do rozpuszczenia się wszystkich grudek żelatyny.

W misce umieścić śmietankę i ubić ją, pod koniec dodać cukier, kawę mielioną i zmiksować krótko, następnie wlać lekko ciepłą żelatynę i dokładnie rozprowadzić ją mikserem w śmietance. Przelać na wystudzoną masę budyniową i wyrównać. Wstawić w chłodne miejsce do ścięcia. Zetrzeć czekoladę- ja użyłam do tego takiej tradycyjnej tarki do sera. Rozsypać wiórki czekoladowe na powierzchni tężejącej masy. Cisto schładzać jeszcze przez minimum godzinę i jest gotowe :)

Rada: Dodatkowo polecam przygotować poncz do nasączenia biszkoptu np. z kawy, mleka, alkoholu lub wszystkiego razem- wystarczy około pół szklanki ponczu :)



Uwaga:

Ciasto można upiec większej prostokątnej formie o wymiarach około 25 na 38 cm, ale wtedy lepiej zrobić biszkopt z 4 jaj, poniżej podaję odpowiednie proporcje. Pozostałe warstwy będą po prostu nieco cieńsze, ale ciasto nadal będzie bardzo smaczne :)

4 jajka

szczypta soli

1 i 1/4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku

130 g cukru

40 g gorzkiego kakao

100 g mąki tortowej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation