Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Święta i uroczystości

WIELKANOC

WIELKANOC
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA

SKŁADNIKI
6 PORCJI
1 kg surowej białej kiełbasy
2 cebule
150 g parzonego / wędzonego boczku

ZALEWA
1/4 szklanki piwa (lub białego wina) lub 2 łyżki octu
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do naczynia żaroodpornego włożyć kiełbasę. Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić na plasterki, dodać do kiełbasy.
Składniki zalewy wymieszać w miseczce: piwo lub wino, musztardę, sos sojowy, miód, majeranek i zmielony pieprz. Polać po kiełbasie, następnie posypać pokrojonym w kosteczkę boczkiem.
Naczynie przykryć (folią aluminiową lub pokrywą) i piec przez 45 minut, następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez kolejne 45 minut.
W razie potrzeby na koniec można ustawić funkcję grilla i zrumienić kiełbasę piekąc ją przez kilka dodatkowych minut.
PROPOZYCJA PODANIA
chleb lub puree ziemniaczane / chrzan / ogórek kiszony
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation