Kuchnia

Desery

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Składniki

80 g masła orzechowego
100 g płatków owsianych lub musli
160 g odżywki białkowej dowolnej (najlepiej czekoladowej, orzechowej lub waniliowej)
20 g niesłodzonego kakao
30 g drobno zmielonego siemienia lnianego
20 g syropu klonowego
30 g orzechów (ja dodałam same migdały)
120-150 ml letniej wody

Instrukcje

W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, odżywkę białkową, siemię lniane, kakao, syrop klonowy i masło orzechowe. Najlepiej zrób to ręką.
Do wymieszanej masy dolewaj wodę. Możesz potrzebować jej mniej lub więcej niż podałam.
Masa ma być gęsta, ale lekko wilgotna i dokładnie wymieszana.
Na koniec dodaj orzechy, wbij je w powstałe ciasto i ugniataj w rękach.
Gotową masę włóż do woreczka i uformuj równy prostokąt lub tak jak ja, wyłóż dowolną formę papierem do pieczenia i ugniataj aż masa będzie równa.
Włóż do zamrażalnika i pozostaw na co najmniej 2 godziny. Wyjmij i pokrój na prostokątne batoniki. Przechowuj w lodówce, zamknięte w pudełku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation