Kuchnia

zarcie

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków


Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków
piątek, 17 kwietnia 2015

Jaglane pulpety powracają! Tym razem w nowej, pieczarkowej odsłonie! Poprzedni przepis na sycące spaghetti z pulpetami w sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;)


Pulpety z kaszy jaglanej (dla 4-6 osób):

1 szklanka kaszy jaglanej
1 mała cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
1 płaska łyżeczka kuminu
1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki curry
świeżo mielony czarny pieprz
sól
olej do smażenia


Kaszę przesyp do garnka i praż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć. Następnie przepłucz we wrzątku i odcedź. Ponownie włóż ją do garnka, zalej 2 szklankami gorącej wody z odrobiną soli i ugotuj do miękkości. (Można ją wręcz rozgotować, aby pulpety dobrze się nam formowały).

Do kaszy dodaj cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smaż je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.

Sos pieczarkowy:

500 g pieczarek
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
150 ml bulionu z warzyw
250 ml śmietany sojowej
1 płaska łyżka płatków drożdżowych*
1 łyżka sosu sojowego
trochę soku z cytryny
garść świeżo siekanej natki pietruszki
garść świeżo siekanego koperku
czarny pieprz, sól do smaku
oliwa do smażenia


Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki według własnego uznania. Dodaj do cebuli, skrop sokiem z cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut. Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem. (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć).

* Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak.

Różowa sałatka z buraczków i fasoli:

3-4 upieczone buraki
200 g czerwonej fasoli (z puszki)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku, starte
1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka różowego octu balsamicznego
sól do smaku
prażone migdały (opcjonalnie)



Buraczki pokrój w kostkę, dodaj do nich fasolę i cebulę pokrojoną w piórka. Przygotuj sos, dodając do majonezu czosnek, musztardę oraz ocet balsamiczny. Dodaj go do sałatki, wymieszaj i przypraw solą do smaku. Sałatkę posyp podprażonymi migdałami i podawaj razem z pulpetami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation