Kuchnia

Ciasta

Ciasto Orzechowa Dama

Na blaszkę: 25×36

Masa budyniowa:

0,5l mleka mleka
150g masła lub margaryny
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 łyżka cukru zwykłego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa śmietanowa:

800 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
150 ml wrzątku
Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej
ok. 200 g ciemnych herbatników
ok. 400 g jasnych herbatników
200 g orzechów włoskich
Wykonanie



Masa budyniowa:

Budynie z dodatkiem cukru ugotować w 0,5l mleka. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać budyń. Miksować do powstania jednolitej masy.
Masa śmietanowa:

Żelatynę zalać 150 ml wrzątku. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubić przy użyciu miksera, następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa ubije się na sztywno, powoli wlewać żelatynę. Miksować na małych obrotach do połączenia masy z żelatyną.
Składanie ciasta w całość:

1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę jasnych herbatników.

2. Herbatniki posmarować połową masy kajmakowej.

3. Następnie ułożyć drugą warstwę jasnych herbatników.

4. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową.

5. Masę budyniową przykryć ciemnymi herbatnikami.

6. Ciemne herbatniki posmarować masą kajmakową.

7. Na masę kajmakową wyłożyć przygotowaną masę śmietanową.

8. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

9. Po tym czasie wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na kilka godzin, aby masy stężały, a herbatniki nieco zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation