Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

CIASTA

KRÓLEWIEC

To jeden z najstarszych przepisów jakie posiadam i aż sama sobie się dziwię , że jeszcze go tu nie podawałam. Ciasto składa się z biszkoptu i dwóch placków miodowych przełożonych masą budyniową oraz marmoladą (nie musi być , ale nadaje ciastu wyrazistości) , a to wszystko oblane polewą. Najlepiej smakuje po dwóch (lub więcej) dniach , kiedy biszkopt nawilgotnieje , a poza tym da się wtedy ładniej pokroić.

P.S. Tym oto wpisem spełniam prośbę "Nane", która już dawno pytała mnie o przepis na Królewca (przepraszam , że tak długo to trwało).

Ciasto miodowe:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka wody
- 1 żółtko
- 150 g margaryny
- 1 łyżeczka sody

Mąkę wymieszać z sodą , posiekać z margaryną , a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto - podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować , włożyć do blaszki (u mnie 23 x 33 cm) i piec w temp. 200 st.C przez ok. 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.

Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki wody
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej (można użyć samej mąki pszennej , czyli 1 szkl.)

Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę (albo ubić żółtka z cukrem i wodą , a białka oddzielnie - potem wymieszać razem). Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piec w tej samej blaszce co placki (wyłożonej pergaminem) w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.

Masa:
- 200 g cukru
- 1/2 l mleka
- 2 cukry waniliowe (lub jeden duży)
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

W połowie szklanki mleka rozmieszać obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka).

Dodatkowo:
- kwaśna marmolada

Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej (ale ciągle ciepłej) masy budyniowej. Biszkopt posmarować od spodu marmoladą i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie. Wierzch biszkoptu posmarować znowu marmoladą , a na to wyłożyć resztę masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch oblać polewą.

Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika i ostudzić od czasu do czasu mieszając.

Uwagi:
Zamiast gotować masę z mąki , można użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego (opakowanie na 1/2 l mleka). Wtedy nie trzeba już dodawać cukru waniliowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation