Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Święta i uroczystości

Wielkanocne inspiracje

Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe | Moja Delicja

Blog
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe

kwi 15 2014
babeczki , Bułeczki , Ciasta , Pieczywo
0 Comments

wielkanocne-maslane-buleczki-drozdzowe
PrintFriendly and PDFDrukuj przepis

Pyszne maślane babeczki drożdżowe. Idealne do Wielkanocnego koszyczka. Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć :)
Składniki:

200g kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
1/4 szklanki wody
2.5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 paczka drożdży (7g)
1 łyżeczka soli
1 jajo
1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania


Przygotowanie:

Do rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania.
Ostudzić do letniej temperatury (Mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorące – ani też zimna).

Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów :) )

Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i z tego każdą na 4 równe części).
Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe foremki do babeczek, wcześniej lekko natłuszczone.

Bułeczki formowane ręcznie ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
Posmarować je roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 10 minut, na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation