Święta i uroczystości

Kuchnia - BABY, ach te baby...oraz babeczki, MAZURKI i inne wielkanocne różności

Babka pomarańczowa z sernikowym

Składniki:

Na foremkę z kominkiem o pojemności 1,8 l

Nadzienie serowe

250 serka ricotta
50 g masła
90 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Ciasto ucierane

400 g mąki
250 g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła miękkiego
200 ml soku z pomarańczy lub mandarynek
3 pomarańcze odfiletowane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Pomarańczowy lukier

200 ml cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka z pomarańczy

Wykonanie:

Zacznij od masy serowej. Utrzyj masło z cukrem, a w trakcie dodawaj jajko, ricotta i waniliowy ekstrakt. Na końcu wmieszaj łyżką mąkę.
Ważne aby wszystkie składniki na ciasto ucierane były w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku w trakcie ucierania.
Dodaj na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszaj łyżką delikatnie. Na końcu dodaj kawałki pomarańczy.
Wyłóż połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Teraz rozprowadź masę serową. Na wierzch wyłóż resztę masy ucieranej. Wygładź ciasto i wstaw do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Piecz ciasto przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj pomarańczowy lukier ucierając cukier puder z sokiem i skórką. Pomaluj ciasto lukrem, poczekaj z krojeniem, aż lukier zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation