Kuchnia

rybki

Sandacz duszony z jabłkami -
Składniki:
1 średni sandacz
5 dużych kwaskowych jabłek
½ szklanki esencjonalnego wywaru rybnego
3 łyżki oleju
½ szklanki śmietany
cebula
sól
biały pieprz
łyżka masła
1 duże jabłuszko o czerwonej skórce
zielenina
Przyrządzenie:
Sprawioną rybę natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.
Duże jabłka i cebulę obrać, pokroić w plasterki.
Wysmarować brytfankę masłem i w niej warstwami układać rybę oraz jabłka z cebulą, posolić.
Zalać wywarem rybnym i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
Następnie rybę wyjąć, przełożyć na ogrzany półmisek,
jabłka z cebulą przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładko.
Wymieszać ze śmietaną, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
Sosem polać rybę. Trzymać w cieple, aby nie ostygła.
Ze środka czerwonego jabłuszka wyciąć całe duże plasterki.
Przez 1 minutę smażyć je na łyżce masła. Udekorować, przybrać zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation