Kuchnia

jedzonko

Makaron z kurczakiem, boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurczakiem, boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

1 opakowanie makaronu penne (rurki) 400 g
400 g piersi z kurczaka
100 g wędzonego chudego boczku bez skóry
350 g pieczarek (mogą być też mrożone grzyby leśne, najlepsze borowiki)
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
330 ml śmietanki 30%
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
starty żółty ser
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
słodka papryka

WYKONANIE:
1. Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku, odcedzam.

2. Pieczarki myję, kroję na półplasterki, a boczek w małą kostkę. Cebulę obieram, drobno siekam. Na patelni roztapiam olej, wrzucam cebulę, kiedy się zeszkli dodaję pokrojony boczek i chwilę podsmażam. Dodaję pieczarki i trzymam na ogniu przez kilka minut.

3. Następnie dodaję obydwie śmietany, pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i słodką paprykę. Gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.

4. Do naczynia z sosem dodaję ugotowany, odcedzony makaron, mieszam aż sos dokładnie oblepi makaron. Wykładam potrawę na talerze, posypuję startym serem i od razu podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation