Kuchnia

Ciasta

*** CIASTO KAWOWE Z ORZECHAMI I PASTĄ DAKTYLOWĄ ***

Składniki

Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 120g orzechów laskowych (posiekanych na drobne kawałki i podprażone)
- 5 białek
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pasta daktylowa:
- 200g suszonych daktyli
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2g kawy rozpuszczalnej instant
Masa kawowa:
- 5 żółtek
- 2g kawy rozpuszczalnej instant
- 500ml mleka
- 80g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła o temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
- pół szklanki orzechów laskowych (posiekanych na drobne kawałki i podprażone)

Biszkopt (z podanych składników upiec dwa osobne biszkopty):
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo żółtka miksując na wolnych obrotach, do momentu, aż żółtka się połączą z pianą (nie dłużej). Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formie o wymiarach: 36 cm x 25 cm . Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 20-25 minut – do „suchego patyczka”. Biszkopty nasączyć sokiem z jednej cytryny wymieszanym z łyżką cukru i wodą.
Ciasto orzechowe:
Do misy miksera wlać białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek, nie mogą zawierać cząstek żółtka) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru. Po ostatniej porcji cukru ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia, ocet, miód i ubijać jeszcze przez minutę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach: 36 cm x 25 cm . Piec w temperaturze 175 stopni 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 20 minut.
Pasta daktylowa:
Daktyle drobno pokroić, przełożyć do rondla, wlać pół szklanki wody i gotować stale mieszając przez 5 minut. Dodać sok oraz skórkę z cytryny i pomarańczy, kawę rozpuszczalną wymieszaną z 2 łyżkami ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. Gotową pastę odstawić do wystygnięcia.
Krem kawowy:
Z podanych składników (za wyjątkiem masła) przygotować budyń. Zagotować połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie wymieszać dokładnie żółtka z mąką i kawą, aby nie było grudek. Wlać powoli do gotującego się mleka. Mieszać bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawić, aby całkowicie wystygł. Zimny budyń połączyć z utartym na puch masłem. Masa ma być gładka i puszysta.
Przełożenie: pierwszy biszkopt kakaowy posmarować ¾ pasty daktylowej, 1/2 kremu kawowego, następnie położyć ciasto orzechowe, pozostały krem i biszkopt kakaowy.Wierzch posmarować resztą pasty daktylowej i posypać podprażonymi orzechami laskowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation