Kuchnia

kuchnia

Basia w kuchni: Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku.

SKŁADNIKI : ( porcja na tartę o szerokości blaszki 27 cm)

3 średnie buraki
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżkę cukru brązowego
2 łyżki octu balsamicznego z Modemy
1/3 kostki fety (można dodać więcej wedle uznania)
garść świeżego szpinaku
3 jajka
150 ml śmietany (używam 12%)
sól do smaku
świeży tymianek 3 gałązki
250 ml wody

CIASTO

300 g mąki pszennej (550 używam)
150 g masła
90 ml zimnej wody
szczyptę soli



SPOSÓB WYKONANIA :
CIASTO
- mąkę przesiewamy dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli gdy już połączymy mąkę z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką
- do tego dodajemy zimną wodę i wyrabiamy szybko tworząc kulę, którą schłodzimy w lodówce ok 30 minut.
- po tym czasie ciasto rozwałkujemy i nałożymy na natłuszczoną blachę ja dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia
- jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna.
- dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło
- po czym zapiec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia
- aby się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez.
- w tym czasie przygotujemy sobie nasze buraki
- buraki obieramy trzemy na tarce na dużych oczkach
- cebulę kroimy w cienkie plastry
- na rozgrzanym oleju szklę cebulę do tego dodaję potarte buraki, szklankę wody, łyżkę cukru, tymianek, sól do smaku i jak już po ok 15 minutach duszenia i jak jest już gęste dodaję 2 łyżki ostu balsamicznego mieszam jak jest jeszcze potrzeba doprawiam i odstawiam
- na podpieczoną tartę nakładam nasze buraki, kruszę fetę, posypuję umytym szpinakiem bez łodyżek i zalewam mieszaniną zrobioną ze śmietany i jaj. Ostrożnie zalewamy, aby nie wypłynęło pod tartę. Jak ucieka śmietana zawsze można zrobić "tamę " z fety :)), posypujemy świeżym tymiankiem
- zapiekamy ok 30 minut do zgęstnienia masy najlepiej sprawdzić do patykiem do szaszłyków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation