Kuchnia

smakowitosci i slodkości

Czekoladowe ciasto rocher

SKŁADNIKI
ciasto czekoladowe
125 g masła (miękkiego)
150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
3 żółtka (- z jajek rozmiar L)
3 białka
100 g czekolady (gorzkiej)
150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem czekoladowo-orzechowy
250 g serka mascarpone
100 g czekolady (mlecznej)
około 50 g orzechów laskowych (- rozdrobnionych)
polewa czekoladowa
50 ml śmietany kremówki
100 g czekolady (mlecznej)
orzechy laskowe (- do posypania)
INSTRUKCJA


przygotowanie ciasta czekoladowego
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) – odstaw do przestudzenia.
100 g czekolady
rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej
Masło zmiksuj z cukrem na białą i puszystą masę.
125 g masła,150 g cukru pudru
miksowanie masła z cukrem pudrem
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
150 g mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia
przesiewanie mąki przez sito
Dodaj do masła przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
miksowanie masy maślanej z czekoladą
Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia.
3 żółtka
miksowanie ciasta czekoladowego z żółtkami
Wsyp mąkę do ciasta i zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
miksowanie ciasta czekoladowe z mąką
Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta – wymieszaj delikatnie łopatką.
3 białka
mieszanie ciasta czekoladowego z pianą z białek
Przełóż ciasto czekoladowe do przygotowanej foremki.
foremka z ciastem czekoladowym
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
przekrojone ciasto czekoladowe
przygotowanie kremu czekoladowo-orzechowego
Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.
100 g czekolady
Do miski przełóż serek mascarpone, dodaj orzechy laskowe oraz czekoladę – zmiksuj do połączenia.
250 g serka mascarpone,około 50 g orzechów laskowych
składniki na krem rocher
Wyłóż krem na spodni blat ciasta i przykryj go drugim blatem.
ciasto czekoladowe przełożone kremem rocher
polewa czekoladowa
Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj śmietanę kremówkę i rozpuść w kąpieli wodnej.
100 g czekolady,50 ml śmietany kremówki
Lekko ostudź polewę, a na następnie posmaruj nią wierzch ciasta.
Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami.
orzechy laskowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation