Kuchnia

mięsa i obiady....

Kurczak generała Tso przepis - SlodkoKwasny.com

składniki:

350 gram podudzi kurczaka
6-10 suszonych papryczek chili
2cm imbiru posiekanego
2 ząbki czosnku posiekane
2 łyżeczki oleju sezamowego
olej arachidowy do smażenia na głębokim tłuszczu – 1 szklanka

marynata:

2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 żółtko
2 łyżki mąki zimniaczanej
2 łyżeczki oleju arachidowego

sos:

łyżka przecieru pomidorowego
łyżeczka wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1.5 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki bulionu
2 łyżeczki cukru (konieczne jeśli chcemy uzyskać wersje słodko kwaśną)

przygotowanie:

Podudzie kurczaka połóż płasko na desce. Przetnij równolegle do deski w pół wysokości. Kawałki natnij delikatnie ostrym nożem i pokrój na paski grubości 0.5cm i długości takiej, żeby się ja łatwo dało jeść pałeczkami. Wrzuć kurczaka do miseczki.

Zalej składnikami marynaty: sosami sojowymi, żółtkiem dodaj mąki ziemniaczanej i olej. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Zmieszaj składniki sosu. Papryczki chili przetnij na pół i wyrzuć nasiona – inaczej danie będzie za ostre.

W woku rozgrzej olej, wrzucaj kurczaka partiami i smaż aż będzie złocisty.

Wylej olej z woka – teraz potrzebne są tylko 2 łyżki. Wrzuć papryczki chili i smaż moment, nie przypal, dodaj czosnek i imbir. Dodaj sos i zamieszaj jak będzie gęstniał.

Wrzuć kurczaka do woka zamieszaj szybko, dodaj olej sezamowy i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation