Kuchnia

Zupy

Włoska zupa pomidorowa - 100% pomidorów

Składniki (4 porcje):

1,5 kg pomidorów odmiany lima
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione
2 gałązki bazylii
1/2 bułki typu ciabatta
sól, pieprz mielony

do podania:
listki bazylii
2 łyżki oliwy
upieczone pomidorki koktajlowe (dowolnie)
utarty parmezan (dowolnie)
grzanki



Sposób przygotowania:
Pomidory opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
W rondlu podgrzej oliwę dodaj czosnek i podsmaż do zeszklenia.
Dodaj pomidory, bazylię oraz ciabattę i duś, aż wszystkie składniki będą zupełnie rozgotowane, ok. 20-30 minut.
Całość zmiksuj blenderem na jednolity krem, a potem jeszcze przetrzyj przez sitko, aby wyeliminować pestki.
Zupę dopraw solą i pieprzem i podaj z listkami bazylii, dodatkowo skrop każdą porcję oliwą. Ja dodałam do tego pieczone pomidorki koktajlowe oraz grzanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation