Kuchnia

drinki,nalewki,winka

koktajl rabarbarowo-grejpfrutowo-tymiankowy

Składniki:

60 ml syropu grejpfrutowo-rabarbarowego (przepis poniżej)
60 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
60 ml wódki
lód


Składniki na syrop:

220 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
skórka z grejpfruta
5 gałązek świeżego tymianku
100 g cukru pudru
11/2 szklanki wody

Sposób przygotowania syropu:
Wszystkie składniki umieść w rondelku. Gotuj na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści. Cały czas mieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż rabarbar się rozgotuje. Tak powstały sos przecedź przez sitko o drobnych oczkach. Zachowaj klarowny sok, resztę wyrzuć.

Sposób przygotowania koktajlu:
Syrop, wódkę i sok umieść w shakerze wypełnionym lodem. Mieszaj przez 15 sekund, rozlej do dwóch kieliszków. Udekoruj tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation