Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Babeczki, ciasteczka, rogaliki . . .

PIERNIKI KATARZYNKI

Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.):
400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g płynnego miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 jajko
100 g cukru pudru
1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do temp. 190° C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. W drugiej wymieszać miód z przyprawą do piernika, kakao, jajkiem i cukrem pudrem.

4. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodawać stopniowo śmietanę.

5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać pierniczki foremką w kształcie chmurki.



Układać dość gęsto na blasze i piec przez ok. 12-14 min. (u mnie pierwsza blacha 14 min., druga 12 min.).


Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation