Święta i uroczystości

WIELKANOC - smacznie i kolorowo

Mazurek cytrynowy – przepis – I Love Bake
-----------------
Mazurki to jeden z tych wypieków, za którymi nie przepadam (przynajmniej na ten moment). Ciasto kruche nie jest moją mocną stroną i jak nie muszę to wolę go nie robić. W starciu mazurek czy babka wielkanocna, na pewno stawiam na babkę. Dekoracje mazurka to już kolejna sprawa, która jest bardzo dyskusyjna. Tworzenie na nich historii w stylu czym chata bogata do mnie nie przemawia, ale taka jest tradycja. Ten mazurek jak dla mnie jest bardzo wiosenny, lekki i mocno cytrynowy. Nie napracowałam się przy nim, a efekt był lepszy niż się spodziewałam.
Ciasto kruche zostało zaczerpnięte od mistrzyni Marthy Stewart i jest bardzo fajne w tworzeniu. Chociaż jak to bywa przy kruchym cieście trzeba być ostrożnym i delikatnym.

Nadzienie cytrynowe to nic innego jak znany lemon curd. Świetnie pasuje do ciasta kruchego i jest mocno cytrynowe, lekko kwaśne i zarazem słodkie. Jeśli lubisz można dodać bezy, ale dla mnie już by było za dużo słodyczy.

Uwaga: ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Z każdym dniem ciasto chłonie wilgoć i staje się mniej kruche. Ewentualnie wcześniej przygotować ciasto kruche i wypełnić na dzień przed podaniem lub tego samego dnia.

Pyszny, lekki, kruchy i mocno cytrynowy mazurek idealny na wielkanocny stół.
---------------------------------------
MAZUREK CYTRYNOWY – PRZEPIS

ILOŚĆ: 2 małe lub 1 duży

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

2 1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
225 g masła, zimnego
4 łyżki wody, zimnej
SKŁADNIKI NA NADZIENIE CYTRYNOWE:

sok z 3 cytryn
skórka starta z 3 cytryn
3 jajka
75 g cukru pudru
75 g masła
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz cukier. Zimne masło kroimy na kawałeczki i rozdrabniamy wszystko w malakserze lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta, ewentualnie widelcem. Wlewamy 4 łyżki zimnej wody i ponownie wszystko szybko zagniatamy. Jeśli ciasto nadal jest suche można dodać jeszcze trochę zimnej wody. Jeśli chcemy robić dwa mazurki ciasto dzielimy na połowę. Owijamy folią i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie z ciasta urywamy kawałek, aby zrobić boki mazurka. Pozostałe ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze papieru lub folii spożywczej na kształt formy (u mnie dwie o wym. 18x24cm). Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Pozostały kawałek rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy ok. 2 cm paski. Układamy na każdym boku mazurka. Wstawiamy do lodówki na pół godz. Następnie nakłuwamy całe ciasto widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. w temp. 200 C. Ciasto powinno być lekko zarumienione.

Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Stawiamy żaroodporną miskę i wkładamy wszystkie składniki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu zgęstnienia (nie wolno doprowadzić do wrzenia, ponieważ jajka się zetną). Masa zgęstnieje po około 15-20 min. Gotową masę studzimy, następnie wykładamy na mazurki. Dekorujemy według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation