Kuchnia

słodkości

Sprawdzony przepis na na Pavlovą z truskawkami, czekoladą i miętą - przepis



Składniki:

Blat bezowy: 6 białek, 300g cukru pudru, szczypta soli, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki białego octu winnego
Krem: 200g mascarpone, 200ml kremówki, 40 cukru pudru
Dodatki: 300-400g truskawek, 100g czekolady, łyżka kremówki, kilka gałązek mięty

Przygotowanie:

Aby dobrze wszystko przygotować musimy rozpocząć minimum 12 godzin przed podaniem. Idealnie blat robić wieczorem, to na drugi dzień od południa nasza Pavlova będzie idealna. Wyjmujemy jajka z lodówki, które podobnie jak kremówka do ubijania dobrze, jak są schłodzone. Oddzielamy białka, a żółtka odkładamy sobie do innego deseru. Białka porządnie ubijemy na sztywną pianę ze szczyptą cukru.

Jak zaczną gęstnieć zaczynamy po łyżce dodawać cukier puder i cały czas ubijemy aż będzie mega sztywne. Raz widziałem na warsztatach na Konfederacka4 w Krakowie tak ubite, ze wyglądały, jak zastygnięta pianka montażowa. Ale ja aż tak to nie umiem ;). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i całość delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i wykładamy naszą masę w kształt koła. Możemy się pobawić w formowanie drewnianą łyżką albo innymi dostępnymi kuchennymi gadżetami. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 130 stopni i ustawiamy timer na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, ale bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku na kilka-kilkanaście godzin.

Jak już beze całkiem wyschnie to idziemy na działkę po truskawki, płuczemy, odrywamy szypułki i suszymy z wody. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do ubitej dodajemy mascarpone i mieszamy. Blat bezowy delikatnie przenosimy na talerz do podawania i na wierzch wykładamy masę. Smarujemy, zlepiamy nią odpadające fragmenty bezy i na wierzch układamy jak najwięcej pokrojonych truskawek.

W garnku na wolnym ogniu ( lub kąpieli wodnej ) rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z łyżką kremówki i polewamy cienkimi strużkami truskawki. Na wierzch wklejamy listki mięty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Podajemy, jemy i oglądamy cieszące się buzie naszych gości. Będą cieszyć się jeszcze bardziej, jak dodamy do tego Prosecco :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation