Kuchnia

Jajka

Szakszuka
1 łyżeczka masła np. klarowanego,
3 pomidory średniej wielkości np. malinowe,
2 małe ząbki czosnku, opcjonalnie 1/2 cebuli,
większa szczypta soli i pieprzu, szczypta oregano i kminu rzymskiego,
większa szczypta papryki słodkiej,
3 jajka,
szczypiorek,
pieczywo np. bagietka

Pomidory (3 średniej wielkości) sparzamy wrzątkiem i po chwili zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w kostkę i przekładamy do miseczki (odlewamy ewentualny sok z pomidorów). Czosnek (2 małe ząbki) przeciskamy przez praskę.Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło (1 łyżeczka). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opcjonalnie posiekaną drobno cebulę (1/2 sztuki). Po chwili smażenia dodajemy pomidory. Smażymy przez 2-3 minuty na większym ogniu. Jeśli pomidory puściłyby w krótkim czasie dużo soku to odlewamy go za pomocą łyżki do szklanki (jeśli lubicie to można go wypić). Posypujemy przyprawami: większą szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej (lub ostrej jeśli lubicie), a także mniejszą szczyptę oregano i kminu rzymskiego.

Całość mieszamy za pomocą łopatki i wbijamy w odstępach trzy duże jajka – jeśli chcesz to możesz wbić więcej np 4 lub 5. Na tym etapie nie mieszamy już pomidorów żeby nie zrobił się z nich przecier. Gotujemy przez około 3-4 minuty pod przykryciem, na większym ogniu. W tym czasie jajka się powinny nieco ściąć.

Wierzch posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem lub ewentualnie koperkiem. Podajemy na ciepło z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation