Kuchnia

chleb

PRECLE DOMOWE
Składniki: 250 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, letnia woda, łyżka sody oczyszczonej, jajko do smarowania precli

dowolne dodatki: sezam, mak, sól gruboziarnista.

Wykonanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i dwoma łyżkami wody. Zostawiamy aż rozczyn zacznie pracować. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiając ciasto (można robotem kuchennym) wlewamy letnią wodę tyle, aby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę. Chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na 12 kawałków. Kawałki formujemy w ruloniki grubości palca i zwijamy w precle. Precle zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z sodą. Wrzucamy wyrośnięte precle i obgotowujemy po pół minuty z każdej strony. Obgotowane precle rozkładamy na kratce kuchennej aby trochę przeschły.
Suche precle smarujemy jajkiem i posypujemy dowolnymi dodatkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation