Kuchnia

SURÓWKI

Boczniaki po tajsku

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na 2 porcje:

3 ząbki czosnku
½ – 1 papryczka chili, bez pestek
olej ryżowy lub inny neutralny w smaku

300 g boczniaków lub grzybów leśnych

2 łyżki sosu sojowego
1½ łyżeczki trzcinowego cukru

pęczek tajskiej bazylii
do podania: biały pieprz, ryż
Przygotowanie:

Grzyby pokroić na mniejsze, równe kawałki. Chili oraz czosnek drobno posiekać. Na dnie woka lub dużej patelni mocno rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek z chili i smażyć przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucić grzyby, szybko przemieszać i pozwolić się smażyć. Utrzymywać duży ogień, starać się prawie wcale nie mieszać i smażyć przez 2 – 3 minuty.
Kiedy grzyby będą złociste i pachnące dodać sos sojowy oraz cukier, mocno zamieszać i smażyć kolejne 2 – 3 minuty co jakiś czas mieszając. Spróbować, czy danie smakuje odpowiednio, powinno być ostre i słono – słodkie. Na sam koniec dodać tajską bazylię, wymieszać i wyłączyć ogień pod patelnią. Oprószyć białym pieprzem i podawać z ryżem.

Porady:

Tajskiej bazylii w tym przepisie nie da się niczym zastąpić. Ale można kupić ją w sklepach, gdzie są zioła Baziółki – jeśli nie ma jej na stanie wystarczy porozmawiać z obsługą działu warzywnego, a na pewno ją sprowadzą. Wciąż mało osób korzysta z tego zioła, więc rzadko jest zamawiana do sklepów.
Tajska bazylia jest też zawsze dostępna w Selgrosie, Makro oraz Kuchniach Świata oraz na warszawskiej Hali Mirowskiej. Znajdźcie Pana Darka pod numerem 17 w bocznej hali – zawsze ma tajską bazylię i mnóstwo innych wspaniałych ziół oraz przypraw.
Możecie użyć naprawdę dowolnych grzybów za wyjątkiem pieczarek – chyba, że umiecie dobrze je smażyć i macie woka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation