Kuchnia

PRZETWORY NOWE

Ogórki konserwowe | AniaGotuje.pl
Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
2 szklanki octu spirytusowego 10 %
2 litry wody - 8 szklanek
około 3/4 szklanki cukru - 160 g
2 pełne łyżki soli kamiennej - 50 g
2 średnie marchewki - 140 g
mała cebula - 100 g
3 ząbki czosnku
malutki korzeń chrzanu
3 gałązki kopru z baldachami
8 liści laurowych
12 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
6 płaskich łyżeczek ziaren gorczycy
Przepis na ogórki konserwowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na dwa kilogramy małych ogórków gruntowych użyłam sześć słoików o pojemności 900 ml każdy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation