Kuchnia

przepisy/kuchnia

Leniwe gołąbki - bez zawijania - Poezja smaku

Porcja na ok. 8-10 sztuk.

Składniki:

500-600 g mielonego mięsa wieprzowego lub indyczego
2 woreczki ugotowanego ryżu (200 g)*
1 niepełna szklanka kaszy manny
1/2 kg kapusty pekińskiej lub zwykłej białej
1 duże jajo lub 2 małe
1 łyżeczka majeranku
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 – 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1 łyżeczka tymianku i/lub koperku
1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka miękkiego masła + 2 łyżki mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki – do posypania (opcjonalnie)

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę pekińską kroimy w paski, solimy i ugniatamy rękami. Odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie, jeśli puściła wodę odciskamy jej nadmiar. Dodajemy do niej surowe mielone mięso, jajko, kaszę oraz ugotowany ryż. Wyrabiamy rękami, aż składniki się połączą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy kotleciki (jak na mielone) i smażymy na oleju z obu stron. Bulion zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i tymianek i/lub koperek. Jeśli chcemy, aby sos się zagęścił dokładnie ucieramy łyżką miękkie masło z mąką i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż się rozpuści. Wkładamy gołąbki i gotujemy przez 20-30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Możemy zabielić go także śmietaną (po dodaniu śmietany nie zagotowujemy ponownie). Podajemy posypane natką pietruszki, koperkiem lub świeżym tymiankiem.

* Wcześniej w przepisie występował ryż surowy, jednak nie z każdej firmy taki ryż dobrze gotował się w gołąbkach – aby nie było problemów lepiej go ugotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation