Kuchnia

ciasta bez pieczenia

"Ambasador"- sernik na zimno, gotowany
Składniki:

spód:

160 g herbatników kakaowych
50 g mlecznej czekolady
Spód można też zrobic z okrągłych biszkoptów moczonych w słodzonej kawie z dodatkiem likieru Amaretto

masa serowa:

2 litry mleka (użyłam 2%)
500 ml śmietany (może być za równo 12% jak i 18%)
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
250 g masła (użyłam 200 g masła extra i 50 g masła rośinnego, ze słoneczkiem w kubeczku)
ponadto:

1/2 puszki brzoskwiń
sok z 1/2 cytryny
2 kopiaste łyżki Nutelli
3 łyżki rodzynek namoczonych w Rumie lub likierze Amaretto
3 łyżki włoskich orzechów
ok. 10 sztuk herbatników kakaowych







Sposób wykonania:

Do sporego garnka wlać mleko. Doprowadzić do wrzenia.

W misce umieścić śmietanę i jajka. Dokładnie wymieszać. Na gotujące mleko wlać mieszankę jajeczną. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 2-3 minut. W tym czasie mieszanka powinna się warzyć, czyli dzielić na serwatkę i ser (patrz zdj.) W czasie gotowania można delikatnie zamieszać całość, by ser nie osiadł na dnie i się nie przypalił.

Durszlak albo duże sito wyłożyć gazą lub lnianą ściereczką. Wylać zawarość garnka na durszlak i odstawić na 2-3 godziny. Przez ten czas ser powinien ładnie odsączyć się od serwatki i dobrze wystgnąć. Zawartość ściereczki można jeszcze delikatnie odcisnąć (ale delikatnie, nie odciskamy sera na wiór).





W czasie, gdy ser stygnie przygotowujemy spód.

Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć na piasek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z okruchami ciastek. Taką mieszanką wyłożyć dno tortownicy i odstawić na bok.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać przygotowany ser. Gotową masę serową podzielić na pół. Do jednej dodać sok z cytryny i pokrojone w kostkę, odsączone z syropu brzoskwinie. Delikatnie zamieszać. Do drugiej części masy dodać nutellę i krótko zmiksować. Wsypać posiekane orzechy, dodać odsączone rodzynki i wlać 1-2 łyżki likieru, który pozostał z moczenia rodzynek. Delikatnie wymieszać.

Ciemną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Herbatniki moczyć w syropie z brzoskwiń i układać na masie. W luki między ciasteczkami przy brzegach tortownicy wkładać większe okruchy ciastek. Na herbatniki wyłożyć jasną masę z brzoskwiniami. Wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce 5-6 godzin.

Wierzch sernika można oprószyć kakao, ozdobić brzoskwiniową galaretką lub polać polewą czekoladową.

Polewa:

100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła

Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią sernik.

Sernik wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation