Kuchnia

Boze Narodzenie

Ajerkoniak na święta

składniki:
- 8 żółtek*
- 200 ml spirytusu
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego

Do miski przelać żółtka i dosypać cukier. Całość ucierać mikserem, aż powstanie gęsty jasny kogel mogel. Masa musi być dobrze utarta, gwarantuje to późniejsze dobre zgęstnienie ajerkoniaku.
Do masy cukrowo- jajecznej powoli dolewać mleko skondensowane, cały czas wszystko miksując. Następnie bardzo powoli wlewać spirytus, nie przerywając miksowania. Należy robić to ostrożnie, żeby masa się nie zważyła. Kiedy cały spirytus będzie wlany, ajerkoniak miksować jeszcze przez chwile na niskich obrotach. Warto robić to w głębokiej misce, bo może trochę pryskać.
Gotowy ajerkoniak przelać do butelek i pozostawić na noc. Na następny dzień jest już gotowy do picia, choć z czasem robi się lepszy.
Smacznego!

* ten intensywny żółty kolor uzyskałam dzięki żółtkom jajek od szczęśliwej kury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation