Kuchnia

Ciasta

CIASTO MONTE

SKŁADNIKI
1 SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
1/2 SZKLANKI CUKRU
3 JAJKA
2 BIAŁKA
5 ŁYŻEK OLEJU
5 ŁYŻEK WODY
1,5 ŁYŻKI KAKAO
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

KREM:
1 LITR MLEKA
250 G MIĘKKIEGO MASŁA
3/4 SZKLANKI CUKRU
2 OPAKOWANIE BUDYNIU ŚMIETANKOWEGO BEZ CUKRU
1 OPAKOWANIE CUKRU WANILIOWEGO
2 ŻÓŁTKA
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ

PIANKA CZEKOLADOWA:
350 ML ŚMIETANKI 30%
200 G CZEKOLADY DESEROWEJ
2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

DODATKOWO:
GARŚĆ BARDZO DROBNO POSIEKANYCH LUB ZMIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Jajka i białkami utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie wąskim strumieniem wlać olej i wodę. Miksować, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać szklankę mleka. Wsypać mąkę, budynie, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować. Pozostałe mleko przelać do rondelka. Kiedy zacznie się gotować, wlać masę budyniową, wymieszać i podgrzewać, aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego budyniu dodać masło i utrzeć na puszysty i gładki krem. Wyłożyć na biszkopt i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać płynną czekoladę, zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na krem budyniowy i wyrównać wierzch. Posypać zmielonymi orzechami włoskimi i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation