Inne

Boże Narodzenie - potrawy wigilijne, dekoracje świąteczne

Bûche de Noël

Składniki

8 żółtek
15 dag cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
4 białka
10 dag mąki
2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
25 dag masła
szczypta soli
12,5 dag cukru pudru
200 ml rumu
tłuszcz do formy

Etapy przygotowania

Tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce we Francji.

■ Żółtka utrzeć z łyżką cukru i skórką cytrynową. Białka z solą i resztą cukru ubić na pianę, połączyć z masą jajeczną, dodać mąkę, wymieszać. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze. Piec 10 min w temp. 220°C. Wyjąć, przykryć wilgotną ściereczką.

■ Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, schłodzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać czekoladę, kakao i rum, wymieszać (3 łyżki kremu odłożyć).

■ Biszkopt posmarować 3/4 kremu i zwinąć roladę. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta, widelcem zrobić podłużne bruzdy imitujące wzór kory drzewa. Z ciasta odciąć dwa grube plastry, zrobić z nich sęki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation