Kuchnia

wypieki

Nalewka zimowa

SKŁADNIKI

500 ml spirytusu
500 ml wódki
1 plasterek imbiru (obrany)
20 goździków
2 gwiazdki anyżu
5 połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm)
5 ziaren kardamonu
10 suszonych śliwek
30 g rodzynek
1 pomarańcza
1 jabłko
skórka obrana z 1 cytryny (tylko żółta część)
Dodatkowo po 10 dniach:

550 ml wody
100 ml miodu płynnego
1 cytryna
50 g cukru

WYKONANIE

Do dużego słoja włożyć plaster imbiru, goździki, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, lekko zgniecione ziarna kardamonu, suszone śliwki i rodzynki. Pomarańczę, jabłko i skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny obrać tylko żółtą skórkę i dodać do pozostałych składników. Z jabłka wykroić gniazdo nasienne i pokroić je na ćwiartki. Pomarańczę również pokroić na ćwiartki i dodać z jabłkiem do słoja. Wszystkie składniki nalewki zalać wódką i spirytusem, dobrze zakręcić słój i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce (można przykryć ręcznikiem) na 10 dni. Słojem poruszać jak najczęściej.

Po 10 dniach.

Do garnka wlać 300 ml przegotowanej i ostudzonej wody, dodać miód, cukier i sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewać chwilę mieszając do momentu, aż miód i cukier się rozpuszczą. Wlać pozostałą wodę i zostawić do ostudzenia.

Ze słoja powyciągać kawałki jabłka i pomarańczy, po czym przefiltrować nalewkę najpierw przez sitko, później przez gazę. Nalewkę połączyć z wodą z miodem i cytryną, wymieszać i przelać do butelek. Dobrze zakręcić i odstawić w zimnym miejscu na miesiąc do wyklarowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation