Kuchnia

wypieki

Hot Chilli Smaki: Żeberka BBQ - pieczone
Składniki
(na 2-4 osoby)

- 2 płaty żeberek wieprzowych
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek sosu BBQ
- łyżka octu winnego
- kieliszek whiskey
- woda

sucha marynata (można skład i ilości modyfikować wedle uznania):

- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przyrządzenia

Żeberka opłucz dokładnie pod wodą, wysusz, usuń membranę znajdującą się od spodu i niepotrzebny tłuszcz.
Natrzyj żeberka oliwę z dwóch stron. Przeciśnij przez praskę czosnek i rozprowadź równomiernie po żeberkach.
Wymieszaj wszystkie składniki suchej marynaty. Na każdy płat sypnij po 2-3 łyżeczki ziół i rozetrzyj po całej powierzchni. Odstaw mięso do lodówki na min. 2 godz. (może być na całą noc).
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż żeberka ok. 3 minuty (stronę z mięsem).
Do dużej brytfanny wlej kieliszek whiskey (ew. wódki) i ocet winny. Ułóż na dnie żeberka mięsem do góry. Dolej odrobinę wody, tak aby powstała ok. 0,5 cm warstwa, ale żeby nie przykrywała mięsa.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C i wstaw żeberka w zamkniętej brytfannie. Piecz ok. 2,5h od czasu do czasu zaglądając, czy woda całkowicie nie wyparowała. Gdy tak się stanie, należy podlać żeberka. Warto je też co ok. 1h polać od góry sosem, który się wytworzy na dnie brytfanny.
Gdy żeberka będą już miękkie, wyjmij je z brytfanny, ułóż na ruszcie i posmaruj dokładnie sosem BBQ. Zwiększ temp. do 180 stopni i piecz, aż glazura zgęstnieje, ale uważaj, aby się nie przypaliła. Wyjmij żeberka i posmaruj jeszcze raz cienką warstwą sosu.
Serwuj np. z pieczonymi ziemniaczkami (polecam z tego przepisu) i sałatką coleslaw lub zieloną sałatą oraz dodatkowym sosem BBQ.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation