Kuchnia

Ciasta, ciasteczka, czekolada, lody

Ciasto kokosowe z malinami i chrupiącą kruszonką | Zabawy ze smakiem
Składniki:
170g cukru
55g wiórków kokosowych
330g mąki pszennej
200g masła stopionego i przestudzonego
1 żółtko
Wypełnienie:
340g dżemu malinowego
70g cukru
195g wiórków kokosowych
4 duże białka (plus szczypta soli)
Przygotowanie:

1. Wymieszaj cukier, mąkę i wiórki. Dodaj żółtko i stopione masło. Całość wymieszaj jeszcze raz i dokładnie zagnieć.

2. Dno wyłożonej pergaminem blachy wypełnij równomiernie zagniecionym ciastem. Przed pieczeniem ciasto możesz posmarować odrobiną białka, dzięki temu ciasto nie rozmięknie podczas ponownego pieczenia z dżemem.

3. Wyłożoną ciastem blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i przez chwilę ostudź.

4. W tym czasie przygotuj kokosową skorupkę. Białka ubij ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę, dodaj cukier i wiórki. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.

5. Na lekko ostudzone ciasto wyłóż dżemem malinowy, a następnie kokosową pianę.

6. Ciasto ponownie włóż do piekarnika i piecz przez 30-35 minut w 160°C, aż koksowa kruszonka lekko się przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation