Kuchnia

Kulinaria

Pasta diavolo - makaron z suszonymi pomidorami, boczkiem i chili

Skladniki na 4 porcje:
100 g suszonych pomidorow w oliwie
250 g wedzonego boczku
1 zabek czosnku
2 czerwone papryczki chili
100 g czarnych oliwek, bez pestek
500 g makaronu (np. duze muszelki)
sol
375 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
3 lyzki koncentratu pomidorowego
swiezo mielony pieprz
kilka listkow bazylii do dekoracji

Suszone pomidory osaczyc na sicie z nadmiaru oliwy. Nastepnie pokroic w mala kostke. Boczek rowniez pokroic w kostke. Czosnek obrac, papryczki chili przekroic na pol, usunac pestki. Czosnek, chili i 50 g czarnych oliwek drobno posiekac.

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu. Boczek podsmazyc w duzym garnku (lub na glebokiej patelni), dodac czosnek i chili, krotko razem podsmazyc. Wlac bulion, dodac posiekane suszone pomidory i gotowac wszytsko ok. 5 min. Dodac koncentrat pomidorowy i posiekane oliwki, wymieszac. Krotko podgrzac.

Ugotowany makaron odlac, przelozyc do garnka, dokladnie wymieszac z sosem. Wylozyc makaron na talerze, udekorowac pozostalymi oliwkami i listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation