Kuchnia

jedzenie

Składniki, 2 porcje:

• sałata
• 1 gruszka
• 1 kiwi
• 1 awokado
• sok z cytryny do skropienia
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej mięty









Winegret z zielonej herbaty z estragonem:

• 1/2 łyżeczki suszonego estragonu (lub 1 łyżka posiekanego świeżego)
• 1/2 łyżeczki matcha - proszku z zielonej herbaty
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.

Dodatki (opcjonalne): pokruszony niebieski ser pleśniowy, mięso kraba np. z puszki, ugotowane i pokrojone krewetki



Przygotowanie:

Do dwóch talerzy włożyć po kilka listków sałaty, na wierzch położyć po 3 - 4 plasterki gruszki (razem ze skórką), uprzednio skropione sokiem z cytryny. Awokado i kiwi obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny, dodać do sałatki.
Posypać szczypiorkiem i miętą oraz dodatkami (do wyboru: ser pleśniowy, mięso kraba lub krewetki). Polać winegretem z zielonej herbaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation