Kuchnia

Zupy, kremy, buliony

Przepis na zupę grzybową

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas oczekiwania: 2 godziny
Składniki:

1/2 kg świeżych warzyw (marchew, pietruszka, seler, por) lub 50 g suszonych
2 cebule
50 g suszonych grzybów
1/4 kostki masła
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz


Wykonanie:

Krok 1. Grzyby zalewamy 1 l zimnej wody, moczymy przez 1 godzinę. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości.
Krok 2. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Jeśli korzystamy z suszonych warzyw, moczymy je dokładnie w wodzie, a dopiero potem smażymy. Następnie zalewamy 2 l wody, zagotowujemy i gotujemy do miękkości.
Krok 3. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do wywaru warzywnego.
Krok 4. Kiedy grzybki zmiękną, odcedzamy je z wywaru grzybowego i odstawiamy. Następnie drobno kroimy. Wywar grzybowy wlewamy do wywaru warzywnego.
Krok 5. Kiedy warzywa są już miękkie, odcedzamy je z wywaru. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 1 godzinę. Warzywa pozostałe z gotowania wywaru możemy zużyć np. jak nadzienie do pierogów.
Przed podaniem dodajemy do zupy grzyby i posypujemy zupę natką pietruszki.
Zupę grzybową wigilijną podajemy gorącą, w talerzach lub filiżankach. Będzie znakomicie smakować z pasztecikami z grzybami i kapustą, knyszami albo łazankami. W niektórych domach zupę grzybową wigilijną rozprowadza się też śmietaną, ale klasyczna wersja tej potrawy powinna być czysta, o pięknym, ciemnobrązowym kolorze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation