Kuchnia

dania obiadowe

Grillowany stek z polędwicy z Hot Chilli Salsa
Uwielbiam steki. Uwielbiam gdy są one grillowane i gdy widać na nich prążki. To jedno z najprostszych dań jakie można przygotować. Prawdziwych steków nie powinno się marynować a jedyny zabieg jaki trzeba wykonać to natarcie pieprzem mięsa z obu stron.
Proponuję podać steki z salsą. W tym przypadku jest to hot chilli salsa. Proste w przygotowaniu i idealnie komponujące się z mięsem wołowym. Uwaga bo piekielnie ostre!

Składniki na steki:

4 steki około 250g każdy – najlepiej o grubości 3 cm z polędwicy wołowej
łyżka oleju
młotkowany czarny pieprz (ewentualnie grubomielony)
Steki smarujemy olejem i nacieramy z obu stron pieprzem. Odstawiamy na chwilę na bok i rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową (musi być mocno gorąca). Kładziemy na nią steki i smażymy wedle uznania z obu stron.

Składniki na salsę:

4 posiekane świeże papryczki habanero lub inny rodzaj chilli – ja użyłam ekstraktu habanero kupionego w meksyku -
3 pomidory bez skóry i pestek – pokrojone w drobną kostkę
1 mała czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę (można pominąć)
2 łyżki posiekanej drobno świeżej kolendry
1 łyżka octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy lub oleju
sól
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation