Kuchnia

Jedzenie to sztuka

Indonezyjskie szaszłyki satay z kurczaka
1/4 szklanki świeżej lub mrożonej, zmielonej trawy cytrynowej, 2 szalotki lub 1/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej w plastry, 3 ząbki czosnku, 1 – 2 świeże czerwone papryczki chilli pokrojone w plastry, 1 galangal lub imbir w wielkości kciuka, cieniutko pokrojony, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki zmielonej kolendry, 2 łyżeczki kminku, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sosu rybnego, 6 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki oleju roślinnego
Zmieszaj wszystkie składniki marynaty w blenderze, tak aby powstał ciemny sos satay. Spróbuj jaki jest w smaku i ewentualnie dodaj więcej chilli jeśli nie jest wystarczająco ostry.
Marynata powinna mieć słodko słony smak. Dodaj cukru i soli jeśli nie jest wystarczająco dobry.
Pokrój kurczaka w długie paski, o szerokości 2-3cm i umieść je w misce
Polej kurczaka marynatą i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na min 1 godzinę.
6
Nabijanie kurczaka na patyczki do szaszłyka
Nabij kawałki kurczaka na szpikulce do szaszłyków i połóż je na grillu. Wykorzystaj marynatę na późniejsze smarowanie szaszłyków.
Zanim położysz szaszłyki na grillu, natrzyj ruszt olejem roślinnym. Po każdym przewróceniu szaszłyków, posmaruj je delikatnie marynatą. Grilluj przez ok. 10-20 minut, aż mięso będzie przypieczone, jednak nadal soczyste. Gotowe szaszłyki podawaj z ryżem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation