Kuchnia

Kulinaria

Owsiane ciasto ze zdrowym kremem czekoladowym

Składniki na formę:

NA SPÓD: Dojrzały banan, 1,5 szklanki płatków owsianych, 3 łyżki otrębów, jajko, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka cynamonu, proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki ksylitolu/ cukru brązowego
NA KREM: Dojrzałe awokado, 4-5 czubate łyżki miodu, 3/4 opakowania serka poznańskiego lub homogenizowanego (150g), 3 czubate łyżki kakao
Dowolna ilość truskawek na wierzch

Miksujemy banana z jajkiem, dodajemy resztę mokrych składników. Płatki owsiane przerabiamy na mąkę, dodajemy do masy razem z resztą suchych składników, mieszamy. Tortownicę lub formę do tarty smarujemy pół łyżeczki masła i na to wysypujemy otręby. Do formy przekładamy ciasto (ma być w miarę cienka warstwa) i pieczemy w 180 stopniach koło 20 minut (aż będzie złoto- brązowe) i zostawiamy w wyłączonym piekarniku 5 minut.
Składniki na krem (awokado obrać ze skórki!) umieszczamy w mikserze/ malakserze i mielimy na mus. Można użyć blendera, co potrwa trochę dłużej. Nie może być grudek z awokado.
Na letni spód smarujemy krem, a na to kładziemy dowolnie truskawki. Można podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation