Kuchnia

.deser, ciasta, babeczki itd

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami amerykańskim

Owoce:
250 gram borówek
5 dorodnych brzoskwiń

Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy

Składniki na ciasto (duża blacha o wymiarach 24cm x 40cm):
1.) 10 dkg świeżych drożdży
2.) 1 szklanka cukru
3.) 1 opakowanie cukru waniliowego
4.) 4 jajka
5.) 3/4 szklanki mleka
6.) 1 szklanka oleju
7.) 4 szklanki mąki
8.) szczypta soli

Wykonanie ciasta:
Składniki umieszczamy w misce w takiej kolejności jak zostały one podane powyżej czyli:
1.) Do miski wkładamy rozkruszone drożdże
2.) Wsypujemy cukier
3.) Wsypujemy cukier waniliowy
4.) Jajka wbijamy do szklanki, roztrzepujemy i wlewamy do miski
5.) Lekko podgrzewamy mleko i wlewamy do miski
6.) Następnie olej
7.) Dorzucamy przesianą mąkę zakrywając wszystkie składniki
8.) I na koniec szczypta soli

Składników nie mieszamy.

Miskę należy przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Obecnie nie mamy problemów z temperaturą w Polsce .
Zimą czas garowania możemy wydłużyć do 3 godzin.
Po upływie tego czasu robotem kuchennym łączymy wszystkie składniki
do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy kruszonkę zagniatając i formując w dłoniach grudki.
Jeśli kruszonka jest zbyt wilgotna dodać mąki i cukru, jeśli zbyt sucha, dodać masła.
Blachę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto, układamy owoce i kruszonkę.
Pieczemy 40 min. w temperaturze 175 stopni C.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation