Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Ciasto bananowe
Składniki:
Ciasto:
•5 jajek
•300g cukru
•125ml oleju
•125ml wody
•3 łyżki kakao
•200g mąki pszennej
•1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
•8 bananów
•sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
•100g cukru
•500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
•6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
•400g słodkiej śmietany 30%

Polewa:
•100g czekolady gorzkiej
•10- 20g margaryny
•150g słodkiej śmietany 30- 36%



Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
2.Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
3.Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
4.Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 220°C (lub ok. 25 min. w temperaturze 180°C). Ostudzić.
5.Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
6.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
7.Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
8.Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
9.Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
10.Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.
11.Czekoladę i margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation