Kuchnia

cuknia

Placuszki z cukini


1kg cukini
1/2 szklanki mąki
2-3 limonki
sól
250g sera feta
3-4 jajka
oliwa z oliwek
pęczek Natka pietruszki w torebce
łyżeczka Papryka słodka w torebce
3 łyżkiBazylia w torebce
Pieprz czarny mielony

ETAP 1Cukinie (wraz ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na 20 minut i odsączyć nadmiar wody.

ETAP 2Posiekać szczypiorek i natkę, fetę drobno pokruszyć.

ETAP 3Do miski wsypać szczypiorek, natkę, fetę, bazylię, paprykę i po szczypcie pieprzu i soli.

ETAP 4Dodać mąkę i wymieszać.

ETAP 5Stale mieszając powoli, dodawać ubite widelcem jajka.

ETAP 6Do połączonej masy dodać cukinię i ponownie wymieszać.

ETAP 7Na rozgrzaną oliwę kłaść łyżkę cukiniowego ciasta, spłaszczyć wierzch łyżką.

ETAP 8Placuszki smażyć na złoty kolor, ok. 2 minuty z każdej strony.

ETAP 9Podawać gorące obficie skropione sokiem z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation