Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Pyszności :)

Młoda kapusta

1 główka młodej kapusty (około 1 kg)
2 cebule
4 duże ziemniaki (około 3/4 kg)
30 dag wędzonego boczku
30 dag wiejskiej, mocno wędzonej kiełbasy
5 łyżek oleju
4 szklanki bulionu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki


Obrane cebule pokrój na cienkie piórka. Kiełbasę pokrój w grube półplasterki, a boczek w sporą kostkę - tak po gospodarsku :)
Z kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój na ćwiartki i pokrój na dość spore kawałki (jeśli głąb będzie twardy, wcześniej go wykrój).
Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na dużą kostkę.
W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj boczek i kiełbasę i często mieszając smaż, aż się lekko przyrumienią. Wlej bulion, dodaj kapustę, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż kapusta zacznie robić się miękka.
Dodaj ziemniaki, wymieszaj i gotuj, aż będą miękkie.
Danie dopraw solą i pieprzem, wsyp natkę i wymieszaj.
Podawaj z chlebem na zakwasie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation