Kuchnia

kuchnia

Tarta z makrelą, fetą i ogórkiem
Składniki

ciasto

1,5 szkl mąki
2 jajka
sól
zioła (u mnie rozmaryn i natka pietruszki)
farsz

1 makrela wędzona (obrać mięso z ości)
1 mały ogórek
0,5cebuli (posiekać w piórka)
1 opakowanie sera feta
sól
pieprz
papryka słodka
papryka chilli (odrobina)
natka pietruszki
rozmaryn
polewa

2-3 jajka
2-3 łyżki śmietany
posypka

szczypiorek
koperek

Sposób przygotowania

Krok 1
Obrać makrelę z ości i wkroić w nią piórka cebuli. Wkruszyć kostkę fety. Przyprawić. Odstawić na jakiś czas, aby się przegryzło.
Krok 2
Zagnieść ciasto i wykleić formę. U mnie wyszła jedna 15x20 i jedna 12x12. Może być jedna, duża blacha do ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem.
Krok 3

Wyłożyć farsz na ciasto. Wkroić ogórek. Posypać częścią szczypiorku. Rozrobić jajko ze śmietaną i polać po wierzchu. Wysypać resztę szczypiorku.
Krok 4
Zapiekać ok godziny, aż będzie widać że się zarumieniło i jest upieczone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation