Kuchnia

kuchnia

muszle z farszem z ricotty i brokuła

Składniki:

- około 20 muszli makaronu (u mnie makaron żytni razowy Bartolini)

- 1 puszka pomidorów w puszcze krojonych

- 125 g sera ricotta

- ok. 200 g różyczek brokuła

- 1 jajko

- 2 łyżki tartego parmezanu

- 1/2 kuli mozarelli

- sól

- pieprz

- oregano

- bazylia

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Osobno w osolonej wodzie gotujemy także brokuła.

Do pomidorów dodajemy sól, pieprz oraz po łyżeczce suszonego oregano i bazylii. Taki sos wlewamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego (ok. 10×20 cm).

Z brokuła odcinamy łodygi różyczek ,żeby było jak najmniej twardych części. Różyczki siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z ricottą, jajkiem i parmezanem, dodajemy sól i pieprz. Gotowym farszem napełniamy muszle makaronu i układamy je w pomidorowym sosie. Wierzch muszli posypujemy startą mozarellą.

Zapiekamy w 200 stopniach, aż mozarella się całkowicie rozpuści (około 15-20 minut). Podajemy na ciepło razem z sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation