Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SERNIK POD PIERZYNKA.

Spód:
300 g herbatników Petit Beurre
150 g masła

Herbatniki zmielić na miałki proszek. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników. Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek ugniatający się w dłoniach. Wyłożyć równomiernie na blachę o wymiarach 25x35cm i dokładnie ugnieść łyżką.

Masa serowa:
6 żółtek
300 g cukru
1 kg twarogu
4 łyżki śmietany
4 łyżki oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
(lub 1 op. cukru waniliowego)
1 litr mleka
2,5 op. budyniu waniliowego (100g)

Wierzch:
6 białek
6 łyżek cukru
wiórki kokosowe

Żółtka i cukier ubić na gładką i puszystą masę. Dodawać po łyżce zmielony ser, potem śmietanę, olej, ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć obroty i wlewać stopniowo mleko, pod koniec wsypać budyń. Tak przygotowaną masę wylać delikatnie na spód. Piec w temp. 190 stopni ok. 40 min. do zarumienionego wierzchu. Po koniec tego czasu ubić pianę z białek, jak już będzie sztywna, dodać cukier i jeszcze miksować ok 1 min. Następnie wyłożyć na wierzch sernika, posypać wiórkami i piec jeszcze ok 10 min aż wierzch się zezłoci. Po wystygnięciu dobrze schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation