Kuchnia

dania

Sałatka hollywoodzka

Składniki:
- 250 g filetów z kurczaka,
- 1-2 łyżki oleju,
- sól,
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 150 g sera rokfor,
- 2 pęczki rukoli,
- cykoria,
- 2 awokado,
- 40 g bekonu,
- 3 szalotki,
- pomarańcza,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki musztardy z Dijon,
- kolorowy pieprz,
- łyżeczka cukru,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- plasterki pomarańczy i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Filety z kurczaka przez 10 minut obsmażać na gorącym oleju, trochę posolić. Ser pokroić w kostkę, pomidorki umyć, ewentualnie poprzekrawać. Cykorię pokroić na paski, rukolę potargać na wygodne do jedzenia kawałki. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i przy pomocy małej łyżeczki do wycinania formować kulki. Bekon pokroić i obsmażyć na chrupko. Obsmażone filety pokroić na paseczki. Wszystkie składniki wymieszać. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, owoc przepołowić, wycisnąć sok. Ocet, sok pomarańczowy i otartą skórkę i musztardę wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wmieszać oliwę, polać sałatkę. Dekorować miętą i plasterkami pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation