Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tortownica o śr. 21-24 cm:
125 g mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
125 g masła,
8 białek,
szczypta soli,
175 g cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
skórka starta z 1 cytryny,
80 g wiórek kokosowych (lub 75 g migdałów w płatkach) + 1 łyżka cukru
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Białka ubijamy ze szczyptą cukru aż się dobrze spienią, a następnie powoli dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Gdy białka utworzą sztywną pianę dodajemy cukier waniliowy lub ekstrakt, a następnie sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy na zmianę stopione ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników. Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Wiórki mieszamy z cukrem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min (u mnie ok. 45 minut), aż wiórki się ładnie zrumienią, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w blaszce na siatce. Po wystudzeniu możemy przełożyć kwaskowatym dżemem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation