Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (lub 2 torebki)
- 300 g tłustego białego sera
- łyżka masła
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia

Kaszę ugotuj jak zwykle. Do cieplej dodaj szczyptę soli, pieprzu i łyżkę masła. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Ser rozdrobnij widelcem, wymieszaj z kaszą. Dodaj całe jajka i natkę pietruszki. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Jeśli masa będzie wydawała się zbyt luźna możesz dodać bułki tartej.
Uformuj zgrabne kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotleciki, czy jak wolą niektórzy placki, robi się naprawdę łatwo i szybko.
Według mnie najlepiej pasują do nich gotowane warzywa. Ja podałam je z brokułami i buraczkami, których odrobina też została w lodówce.
Może też podać ogórka kiszonego lub paprykę marynowaną.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation