Kuchnia

słodkości

szklanka mąki z pełnego przemiału
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki cukru z wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki szafranu
3 łyżki maku
3-4 łyżki ciemnego rumu
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z dwóch cytryn
3/4 szklanki kwaśniej śmietany
1/2 szklanki oleju
sok z cytryny
2 roztrzepane jajka (dałam jajko i 2 białka)

2 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
skórka otarta z 2 limonek
łyżka rumu z odrobiną soku z limonki
250g serka mascarpone

Przygotować krem: utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser mascarpone. Następnie wymieszać ze skórką limonki i rumem. Utarty krem odstawić w chłodne miejsce.
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej płynne. Połączyć, wymieszać, aby wszystkie składniki były wilgotne. Nałożyć do 3/4 wysokości foremek.
Piec ok. 25 - 30 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Chłodne babeczki przekroić w 2/3 wysokości i przełożyć kremem lub posmarować po wierzchu. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation