Kuchnia

Słodkości

Jogurtowiec na zimno z truskawkami

Na pewno nie raz jedliście sernik na zimno z galaretką i owocami. Serki homogenizowane zamieniłam na niezastąpiony jogurt grecki i powstał jogurtowiec. Z owocami możemy kombinować, dałam truskawki, mogą to też być jagody, brzoskwinie..co lubicie.


Składniki:

jogurt grecki (około 800g)
100g cukru pudru
20g żelatyny w proszku
200g śmietanki kremówki 30% lub 36%
300g-400g truskawek

Jogurt grecki mieszamy dokładnie z cukrem pudrem, odstawiamy. W innym naczyniu musimy namoczyć żelatynę. Następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody (gorącej!!). Dodajemy do niej 4 łyżki naszego jogurtu i dokładnie mieszamy. Po czym dodajemy resztę jogurtu. Śmietankę kremówkę, która musi być dobrze schłodzona, ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do naszej masy. Odstawiamy do lodówki aż zgęstnieje, następnie dodajemy pokrojone truskawki. Przekładamy wszystko do formy i czekamy aż nasz sernik cały zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation